فیلم کوتاه بود، اما محیط زیست ایران را دلگرم کرد که هنوز میشود به حفظ یوزپلنگ آسیایی امیدوار بود. دیده شدن یک یوز ماده و چهارتولهاش در ذخیرهگاه زیستکره توران ثابت کرد هنوز میتوان شرایطی بهوجودآورد که نام یوزپلنگ آسیایی مانند شیر و ببر ایرانی از محیط زیست کشور خط نخورد.
دراین میان نباید فراموش کرد، یوزپلنگهایی که در ذخیرهگاه زیستکره توران زندگی میکنند با خطراتی جدی مانند تخریب زیستگاه به علت چرای دام، سگهای گله و تصادفات جادهای دست و پنجه نرم میکنند.
حدود ۷۰هزار راس دام در این منطقه وجود دارد که خطری جدی برای زیستگاه محسوب میشود؛ البته از خطر سگهای گله و چوپانان ناآگاه نیز نباید غافل شد؛ چراکه آنها حضور یوز را تهدیدی برای منافع خود میدانند و برای رفع این خطر، تمام تلاش خود را به کار میگیرند.
وجود دام در زیستگاههای یوز را باید تهدید جدی دانست که این گونه را به سمت انقراض سوق میدهد. وقتی دام بیش از حد وارد زیستگاه شود، خوراک حیات وحش منطقه را مصرف میکند. در واقع دام رقیبی برای چهارپایان این منطقه به حساب میآید که یوزپلنگ از آنها تغذیه میکند، اما دام تهدیدهای دیگری نیز با خود به همراه دارد؛ ورود انسان، وسیله نقلیه و سگ گله به زیستگاههای یوز همیشه حادثه ساز بوده است.
تاکنون تلاشهایی برای رفع این مشکل انجام شده است مثلا هشت آغل در پارک ملی خریداری و حدود ۶۵۰۰ راس دام نیز از پارک ملی توران خارج شده است، اما این خطر کماکان جدی است و باید برای خروج ۷۰هزار راس دام دیگر که متعلق به حدود یکصد خانواده است نیز تدابیری اندیشید. برخی تاکنون به بهانه هزینه بر بودن خرید حقوق عرفی این خانوادهها دست روی دست گذاشتهاند، اما نباید فراموش کرد این هزینه در برابر حفظ یوزپلنگها و این ذخیرگاه طبیعی به چشم نمیآید.
خطر دام، سگهای گله و چوپانان ناآگاه این روزها از گذشته جدیتر است، زیرا از حدود یکسال گذشته بیمه دانا، یوزها و محیطبانان را از زیر پوشش خارج کرده است. به این ترتیب در صورتی که یوزها به دامهای دامداران آسیبی برسانند بیمه دیگر خسارت را جبران نمیکند یا اگر یوزی براثر تصادف جادهای تلف شود بیمه خسارتی به محیط زیست پرداخت نخواهد کرد.
مساله دیگری که جان یوزپلنگها را در ذخیرهگاه زیستکره توران تهدید میکند کمبود محیطبان در این منطقه است، هرچند سازمان حفاظت محیط زیست اولویت استخدام محیطبان را برای زیستگاههای یوز در نظر گرفته است، اما باید یادآور شد برای حفاظت از زیستگاههای رسمی یوزکه حدود شش میلیون هکتار وسعت دارد، فقط ۹۶ محیطبان وجود دارد ماجرا زمانی نگران کنندهتر میشود که بدانید این محیطبانان به صورت شیفتی کار میکنند یعنی نیمی از این آمار هر روز در زیستگاههای یوز فعال هستند.
تصادفات جادهای خطر دیگری است که جان یوزپلنگهای ذخیرهگاه زیستکره توران را به بازی گرفته است، متاسفانه بزرگراه تهران – مشهد از قلب این زیستگاه عبور میکند. بزرگراه در کنار تخریب و ناامن کردن زیستگاه سبب مرگ مستقیم حیات وحش نیز شده است. در ۱۸ سال گذشته دستکم هشت یوزپلنگ به دلیل تصادف با خودرو کشته شدهاند.
براساس مطالعات صورت گرفته ۲۲کیلومتر از این بزرگراه خطری جدی برای یوزپلنگها به حساب میآید به همین دلیل نیاز جدی به فنسکشی و ایجاد زیرگذر برای حفظ یوزپلنگها وجود دارد، اما توجه مسوولان تاکنون منجر به ایجاد فقط هشت کیلومتر فنسکشی شده است. به همین دلیل باید هشدار داد تصادف جادهای خطری جدی برای یوزپلنگها به حساب میآید.
با توجه به اینکه خطراتی جدی در ذخیرهگاه زیستکره توران یوزپلنگها را تهدید میکند باید از مسوولان خواست برای رفع آنها اقدام کنند و مواردی مانند آموزش جوامع محلی و استفاده از آنها را که به اعتبار زیادی نیاز ندارد دراولویت قرار دهند، نباید فراموش کرد گزارش حضور یوز ماده و چهار توله اش را جوامع محلی به محیطبانان دادند.
مهدی آیینی