«جنگلهای هیرکانی را از ثبت جهانی خارج کنید تا ما بتوانیم در آنجا تلهکابین بسازیم و…» این چکیده نامهای است که بهتازگی رسانهای شده است و در آن تعدادی از مسؤولان گلستان از استاندارشان کمک خواستهاند؛ آنطور که از آسمان ریسمان بافتن آنها میتوان نتیجه گرفت. ماجرا توقف طرحی است که ارمغانش تخریب جنگلهای هیرکانی است، طرحی که زمزمههای آن از سال ۹۴ شروع شد.
برخی مسؤولان گلستان این روزها دغدغه حفظ جنگل را ندارند، آنها نگران شدهاند که ثبت جهانی جنگل هیرکانی مانع از تخریب جنگل و احداث تلهکابین شده است.
در این نامه نوشته شده که ساخت تلهکابین علیآباد کتول به دلیل ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی متوقف شده چون ۹ دکل از ۲۴ دکل آن در محدوده ثبتشده جنگلهای هیرکانی قرار دارد. به همین دلیل آنها در انتهای نامه خواستهاند با توجه به اهمیت موضوع آقای استاندار برای حل مشکلشان اقدام کند.
مشکل مسؤولانی که از استاندار گلستان کمک خواستهاند آب پاکی را روی دست آنهایی میریزد که ادعا میکنند در محیط زیستیترین دولت برای حفظ آب، خاک و تنوع زیستی کشور سنگ تمام گذاشته میشود.
تلاش برای ثبت جنگلهای هیرکانی حدود ۱۳ سال زمان برد و در این مدت کارشناسان و مدیران زیادی نقش ایفا کردند. با این حال هنوز کم نیستند مدیرانی که برای اهداف کوتاهمدتشان کمر به قتل جنگلهای باستانی هیرکانی بستهاند. اهدافی که به بهانه اشتغال و رونق اقتصادی مطرح میشود، اما در بلندمدت با زوال داراییهایی یک سرزمین پایان مییابد.
در خوشبینانهترین حالت جنگلهای هیرکانی حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار وسعت دارد؛ این درحالی است که شرایط شکننده و تخریبهای صورت گرفته در این جنگلها سبب شد در اواسط تیر امسال فقط حدود ۳۰۰ هکتار از این جنگلها آن هم به شکل پراکنده به عنوان میراث جهانی ثبت شود.
با این حال برخی مدیران ندانمکار تلاش میکنند تا زحمات ۱۳ سالهای را که برای ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی کشیده شده به باد بدهند، چرا که آنها به قول معروف جلوتر از بینیشان را نمیبینند. چنین مدیرانی ادعا میکنند با ساخت تلهکابین میتوان برای مردم محلی درآمدزایی کرد؛ این درحالی است که تجربه ثابت کرده گردشگری در چند سال اخیر برای بومیان شمال کشور ارمغانی بهجز زباله نداشته است.
این در حالی است که ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی، پای گردشگران واقعی را به کشورمان و مناطق ثبت شده باز میکند؛ گردشگرانی که در کنار حفظ حرمت محیطزیست سبب بهبود شرایط اقتصادی بومیان منطقه نیز میشوند.
مدیرانی که بهدنبال تخریب جنگل هستند یا بهدنبال ایجاد رانت هستند و از طرحهای پیشنهادی سود مستقیم میبرند یا حکم مردم ندانمکاری را دارند که برای منافع کوتاهمدتشان جنگل را به آتش میکشند. باورش سخت است، اما مدتی پیش وقتی از بومیان منطقهای جنگلی در ازای پرداخت پول برای اطفای حریق جنگل کمک گرفته شد، حریقها افزایش پیدا کرد، چرا که برخی از آنها عمدا جنگل را آتش میزدند تا به خیال خود برای جوانان روستا اشتغالزایی کنند؛ اقدامی که این روزها در میان مدیران نیز دیده میشود.
جنگل مملک خانی چه سودی برای مردم داره؟
تله کابین اشتغال درست میکنه مردم گشنه اند آقای شکم سیر روشن فکر سگار به دست کرواتی..