کارشناسان هواشناسی معتقدند تابستان پیشرو در کنار افزایش دمای هوا شاهد افزایش گرد و غبار نیز خواهیم بود
برخی افراد از اوایل بهار کولر منزل یا محل کارشان را روشن کردهاند، چراکه گرمای هوا آنها را کلافه کرده است. برای این گروه که رابطه خوبی با هوای گرم ندارند، این پرسش مطرح است که آیا تابستان امسال گرمتر از تابستانهای گذشته خواهد بود؟
صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا در گفتوگو با ما درباره افزایش دما در تابستان امسال عنوان میکند: به طور کلی انتظار داریم دمای هوا در تابستان نسبت به آنچه اقلیم کشورمان شاهدش بوده است گرمتر باشد. اما نباید فراموش کرد که این افزایش دما مربوط به هم بخشهای کشور نیست و مناطقی نیز دمای هوایشان کمتر از نرمال خواهد بود.
آن طور که او میگوید اگر کل ایران را در نظر بگیرم دمای هوا در تابستان بیش از نرمال خواهد بود و دما نسبت به شرایط نرمال یک تا دو درجه گرمتر میشود.
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی نیز این افزایش دما را تایید میکند و در گفتوگو با ما میافزاید: انتظار میرود در تابستان به ویژه در مناطق غربی کشور دمای هوا بالاتر از نرم باشد، چراکه با گرمایشی که در دنیا شاهدش هستیم دما حدود یک درجه بالاتر از نرمال است.
تابستان با ریزگرد میآید؟
به روزهای میانی خرداد درحالی نزدیک میشویم که بهاری غبار آلود را شاهد بودهایم و این نگرانی وجود دارد که تابستان امسال نیز پدیده گرد و غبار زندگی شهروندان را در استانهای مختلف کشور دچار مشکل کند.
صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی در گفتوگو با ما تابستان غبار آلودی را برای کشور پیشبینی میکند. او میگوید: با توجه به اینکه بیش از ۲۷درصد کاهش بارش داشتهایم، شاهد افزایش گرد و غبار در تابستان خواهیم بود.
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی نیز در اینباره میگوید: با توجه به خشکسالی و کاهش بارشها اراضی بیشتری در ایران و کشورهای دیگر تبدیل به کانون ریزگردها شده است. بنابراین شاهد افزایش این پدیده خواهیم بود.
در این بین اما میتوان امیدوار بود که نسبت به بهار در تابستان کمتر شاهد ریزگردها باشیم. وظیفه در اینباره میگوید: تابستانها در خاورمیانه شاهد یک سیستم هواشناسی هستیم که سبب پایدارتر شدن هوا میشود و براساس آن گذر امواجی که از غرب به شرق در جریان هستند، کاهش مییابد. بنابراین میتوان گفت در تابستانها نسبت به بهار کمتر شاهد گرد و غبار هستیم.
وضعیت بارشهای تابستانی
حجم بارشهای کشور قابل توجه نیست، به طور میانگین در سال حدود ۲۳۰میلیمتر بارش در کشورمان ثبت میشود.
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی درباره میزان بارشهایی که در تابستان امسال در کشور ثبت خواهد شد، نیز میگوید: میزان بارش در فصل تابستان در کشورمان همواره محدود بوده است.
به گفته او، حدود ۵ درصد بارشهای سال در این فصل ثبت میشود.
با توجه به اینکه کل بارشهای کشور حدود ۲۳۰میلی متر در سال است، میتوان گفت بارشهای تابستانی ایران ناچیز است.
به گفته وظیفه، بارشهای تابستانی نیز در کشورمان بیشتر در مناطقی مانند جنوب سیستان و بلوچستان و سواحل خزر اتفاق میافتد. البته ممکن است در سایر استانهای کشور نیز شاهد رگبارهای پراکندهای باشیم. اما میزان چنین بارشهایی در میانگین کل بارشهای کشور تاثیری نمیگذارد.
آیا بهار امسال هوا خنکتر است؟
آیا بهار امسال نسبت به سالهای گذشته هوا خنکتر است؟ احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی در پاسخ به این پرسش به ما میگوید: این احساس خنک بودن هوا در بهار امسال ناشی از گذر امواجی است که سبب ایجاد پدیده ریزگرد هم شده است.
آن طور که او توضیح میدهد با عبور امواج توده هوای نسبتا خنک عرضهای بالاتر به داخل کشور نفوذ میکند و به این شکل به طور موقت دما را کاهش میدهد.
وظیفه تاکید میکند: اما به طور کلی تفاوت دما در بهار امسال قابل توجه نیست، چراکه تقریبا در شرایط نرمال قرار داریم.
لازم به یاد آوری است که از ابتدای سال آبی یعنی از مهر گذشته تا کنون دمای هوا بیش از نرم نیز بوده است.
به گفته رئیس مرکز ملی خشکسالی میانگین دمایی که در این مدت ثبت شده است ۱٫۴ درجه سلسیوس بیش از نرمال بوده است.
او تاکید میکند: یک یا چند روز کاهش دما را نمیتوان ملاک قرار داد و نتیجه گرفت که بهار امسال خنکتر شده است، چراکه برای نتیجه گیری در خصوص خنکتر شدن یک فصل مانند بهار باید میانگین دما در فصل بهار را در ۵۰ سال گذشته بررسی و نتیجهگیری کرد.
فصلها تغییر میکنند؟
با توجه به اینکه به نظر میرسد فصلهای گرم سال زودتر شروع میشوند، آیا شاهد جا به جایی فصلها هستیم؟ رئیس مرکز ملی خشکسالی دراین باره میگوید: به طور کلی روند به این شکل شده است که تابستانها زودتر شروع میشود. مثلا اگر همیشه روال این بود که از یکم تیرماه شاهد افزایش دما و شروع فصل تابستان باشیم. اکنون در اواسط خرداد شاهد افزایش دما هستیم و البته روزهای گرم بیشتر نیز شده است. به عبارت دیگر میتوان گفت فصلهای گرم سال مدت زمان بیشتری را به خود اختصاص دادهاند. این درحالی است که پاییز و زمستان نیز مانند گذشتههای دور سرد نیستند ومدتشان نیز کوتاهتر شده است.
مهدی آیینی