دریاچه ارومیه در نامناسبترین شرایط خود در چند سال گذشته قرار گرفته و برخی کارشناسان معتقدند که سطح تراز دریاچه نسبت به سال گذشته حدود ۵۰ سانتیمتر کاهش یافته است، در چنین شرایطی احتمال اینکه دریاچه تا اواخر تابستان کاملا خشک شود، افزایش یافته است.
هشدارها نسبت به شرایط نامناسب دریاچه این روزها بیش از گذشته به گوش میرسد، براساس بررسیهایی که در دانشگاه شریف انجام شده است، برخی میگویند دریاچه در ناگوارترین شرایط ۶۰ سال گذشته قرار دارد.
آن چه در این بین شرایط را بحرانیتر میکند، این مساله است که سازمان حفاظت محیط زیست نیز گزارش مناسبی از وضعیت دریاچه ارومیه منتشر نمیکند.
دکتر حسام احمدی بیرگانی، عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه درباره آخرین وضعیت این دریاچه میگوید: شرایط دریاچه نسبت به سال گذشته بسیار ناگوارتر شده است و میتوان گفت سطح تراز دریاچه نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۵۰ سانتیمتر کاهش یافته است.
او با انتقاد از سازمان حفاظت محیط زیست عنوان میکند: باید از سازمان حفاظت محیط زیست پرسید که چرا در خصوص وضعیت تراز آب دریاچه ارومیه بدرستی اطلاع رسانی نمیکند؟ این سازمان در فصلهای سرد سال مانند زمستان که شرایط دریاچه اندکی بهتر میشود به طور مدام درباره تراز دریاچه ارومیه آمار میدهد. اما این روزها این اطلاع رسانی را متوقف کرده است.
آبرسانی قطره چکانی به دریاچه
مساله دیگری که کارشناسان نسبت به آن هشدار میدهند، افزایش رسوب نمک در دریاچه است. دکتر احمدی بیرگانی در این باره توضیح میدهد: یکی از مشکلات دریاچه این است که سطح آن گسترده شده و میزان نمک ته نشین شده در دریاچه افزایش یافته است. این شرایط سبب شده میزان تبخیر آب در دریاچه نیز بیشتر شود.
عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه با اشاره به اینکه برآورد میشود، هر سال حدود یک میلیارد مترمکعب آب در دریاچه تبخیر شود، میافزاید: اگر میزان آب ورودی به دریاچه افزایش پیدا نکند، شرایط دریاچه ناگوارتر میشود. در واقع ورود ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب به محیطی که حدود ۲۵ میلیارد متر مکعب آب از دست داده است، تاثیر زیادی ندارد.
او درباره کمبود منابع آب نیز توضیح میدهد: این واقعیتی است که شهرها و کشاورزی در منطقه توسعه پیدا کرده است. اما برای نجات دریاچه باید منابع آب را به درستی مدیریت کرد.
دکتر احمدی بیرگانی درباره حقابه دریاچه ارومیه نیز عنوان میکند: مقداری آب برای دریاچه رها میشود. اما نظارتی در طول مسیر انجام نمیشود. به همین دلیل کم نیستند کشاورزانی که با استفاده از پمپ حقابه دریاچه را در بین راه برداشت میکنند و مانع از رسیدن آب کافی به دریاچه میشوند.
عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه در پاسخ به این پرسش که احتمال خشکیدن دریاچه ارومیه چقدر جدی است؟ نیز میگوید: اگر ورودی آب به دریاچه تغییری نکند این احتمال وجود دارد که تا اواخر تابستان دریاچه به طور کامل خشک شود، فراموش نکنیم که سال گذشته حدود ۹۷ درصد دریاچه خشک شد و امسال شرایط نسبت به سال گذشته ناگوارتر است.
به این ترتیب باید هشدار داد؛ احتمال اینکه دریاچه ارومیه تا اواخر تابستان امسال به طور کامل خشک شود افزایش یافته است و این فاجعه محیط زیستی این روزها بیش از گذشته به ما نزدیک است.