تعداد جوانان مجرد در کشور نگرانکننده است، ۵۰ درصد طلاقها در سال اول ازدواج رخ میدهد، ۶۰ درصد از طلاقها به دلیل انتخاب نادرست اتفاق میافتد، اینها نمونهای از مسائلی است که این روزها کارشناسان فعال در حوزه جوانان نسبت به آنها هشدار میدهند، نکته اینجاست که مسئولان اگر از جوانان بیشتر مقصر نباشند کمتر نیستند، زیرا آنها آن طور که باید و شاید به این مسائل توجهی نداشته و ندارند، زیرا وعدههای آنها تاکنون از مقام حرف بالاتر نرفته، برای نمونه حدود یک میلیون جوان ماههاست که منتظر دریافت کمک هزینه ازدواج هستند و عده زیادی نیز درجستجوی شغل و مسکن هر روز از آرزوهای خود فاصله میگیرند.
مشکلات در حوزه جوانان زیاد است و بیبرنامگی مسئولان هر روز به این اوضاع آشفته دامن میزند، چون باوجود اینکه مسئولان از مشکلات نسل جوان کشور باخبر هستند، اما تاکنون راهکار مناسبی برای رفع مشکلات انتخاب نکرده و به ابراز نگرانی بسنده کردهاند. برای نمونه محمود گلزاری، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در نخستین نشست مشورتی مجمع ملی خیرین ازدواج عنوان کرد: با بحرانهای مختلفی بر سر راه ازدواج جوانان روبهرو هستیم و در وهله نخست باید به بحران بیرغبتی یا بیانگیزگی، همسریابی و همسرگزینی اشاره کرد.
وی ادامه داد: چالش دیگر حوزه ازدواج جوانان همسرگزینی است که نباید این چالش اساسی را از نظر دور داشت، چون 50 درصد طلاقهای کشور در سال اول ازدواج رخ میدهد. با بررسیهای انجام شده و افزایش روند رو به رشد طلاق در تهران و البرز مشخص شده است که از هر سه ازدواج یکی منجر به طلاق شده و هزاران جوان کمتر از 30 سال در یک تا پنج سال اول زندگی مطلقه میشوند. افزون بر این 60 درصد طلاقها نیز به دلیل انتخاب نامناسب افراد اتفاق میافتد.
مشکلات اقتصادی، بیکاری، دسترسی آسان به جنس مخالف، تغییر سبک زندگی، لذتجو شدن و فرار از مسئولیت از علتهایی است که سبب شده جوانان کمتر به ازدوج تمایل داشته باشند.
غلامرضا قاسمی کبریا، مدرس دانشگاه دراین باره به جامجم میگوید: خیلی از جوانان از ازدواج فراری هستند، چون بیشتر آنها تجربه زندگی زناشویی داشته و دارند به همین دلیل براحتی با جنس مخالف خود ارتباط برقرار کرده و سبب میشوند، این ماجرا به جوانان مجرد نیز سرایت کند.
محسن ایمانی، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس نیز دراین باره به جامجم میگوید: نبود شغل، درآمد، پافشاری در تحصیل، مخالفت خانوادهها یا دوستان با ازدواج از عللی است که سبب شده جوانان تمایلی به ازدواج نداشته باشند.
به گفته ایمانی، در جوامع شهری دسترسی آسان به جنس مخالف عمده دلیل جوانان برای فرار از ازدواج است.
نکته دیگری که در این میان میتوان به آن اشاره کرد تغییر سبک زندگی است، زیرا جوانان لذتگرا شدهاند و به دنبال لذت بردن شخصی هستند. به همین دلیل تعهد و مسئولیتپذیری در جامعه کمرنگتر از گذشته شده است.
بالا بودن هزینههای ازدواج نیز علت دیگری است که جوانان را از ازدواج فراری داده، کبریا دراین باره میافزاید: هزینهها برای ازدواج سرسامآور است، اکنون ازدواج آسانی وجود ندارد، زیرا ازدواج ساده حدود 60 میلیون تومان هزینه دارد.
ایمانی به جوانانی که مسئولیتپذیر نیستتند، اشاره کرده و اظهار میکند: برای رفع این مشکل خانوادهها باید از کودکی با سپردن مسئولیتهایی درحد توان به کودکان، آنها را مسئولیتپذیر بار بیاورند. زیرا اکنون بیشتر خانوادهها تک فرزند شده و این خطر بیش از پیش جوانان آینده را تهدید میکند.
کبریا درباره آمار بالای طلاق در پنج سال اول زندگی یادآور میشود: در واقع این مدت را میتوان دوران ستیز و گریز نامید، زیرا زن و مرد به دنبال سلیقههایی هستند که از پیش در ذهن داشتهاند و وقتی ناچار میشوند از سلیقههای خود فاصله بگیرند دچار تنش و درگیری بایکدیگر میشوند.
انتخاب درست
مشکل دیگری که سبب شده آمار طلاق در کشور بالا برود این است که جوانان بخوبی نمیتوانند شناخت کاملی از یکدیگر به دست بیاورند.
کبریا دراین باره یادآور میشود: اکنون محلهگرایی از بین رفته است و روابط درون خانواده و برون خانواده دچار آسیب شده، چون مدیریت اجتماعی ما مناسب نیست. به همین دلیل جوانان خیلی سخت میتوانند از خصوصیات یکدیگر باخبر شوند.
به گفته وی، اکنون زوجهای جوان در محل کار یا محل تحصیل بایکدیگر آشنا میشوند، این درحالی است که در این محیطها نمیتوان شناخت کاملی بدست آورد، زیرا افراد در چنین محیطهایی شخصیت واقعی خود را نشان نمیدهند.
وی ادامه میدهد: برای شناخت کامل باید معدل رفتار فرد در خانواده را گرفت، زیرا رفتار شخص با اعضای خانواده واقعی است.
برای رسیدن به چنین شناختی خانوادهها قبل از ازدواج باید رفت و آمد بیشتری داشته باشند تا آنجا که کارشناسان پیشنهاد میکنند حتی با یکدیگر به مسافرت بروند.
ایمانی یادآور میشود: مراجعه به مشاوره و انجام آزمونهای روانشناسی میتواند به زوجهای جوان برای شناخت کامل از یکدیگر کمک کند. این درحالی است که نظر بزرگان و دیگر اعضای خانواده نیز میتواند راهگشا باشد.
وی درباره شناخت افراد در محیط کار یا تحصیل عنوان میکند: در این محیطها رفتار افراد کاملا شبیه درون خانواده نیست، اما میتوان با توجه به رفتار شخص با دوستان نزدیک و غریبهها تا حدی شناخت به دست آورد.
ناچیز و دست نیافتنی
مساله دیگری که در این بین میتوان به آن اشاره کرد، نبود بستههای تشویقی و حمایتی از زوجهای جوان است. هرچند مسئولان بارها دراین باره وعده دادهاند، اما واقعیت اینجاست که جوانان تاکنون بهرهای از آنها نبردهاند. برای نمونه میتوان به وام ازدواج اشاره کرد که با اینکه ناچیز است، اما جوانان برای دریافت آن با مشکل روبهرو هستند.
روز گذشته رییس کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به اینکه دولت و مجلس هیچ قدمی برای جوانان برنمیدارند به مهر گفت: کمیسیون اجتماعی مجلس در بودجه 93، اعتباری به مبلغ3000 میلیارد تومان را برای وام ازدواج جوانان تصویب کرد که در نهایت کمیسیون تلفیق با اختصاص این اعتبار موافقت نکرد.
به گفته عبدالرضا عزیزی، بسیاری از جوانان نیازمند دریافت وام ازدواج هستند، اما متاسفانه این افراد در نوبت وامدهی حتی به مدت یک تا دو سال هستند که این خود منجر به بیانگیزه شدن جوانان میشود.
این درحالی است که مقدار وام ازدواج سه میلیون تومان است و ارزش آن نسبت به چند سال گذشته پایینتر آمده، ولی هنوز جوانان نمیتوانند براحتی آن را دریافت کنند.
نمیتوان بانکها را ملزم کرد
عزتالله یوسفیان، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره تصویب نشدن این طرح به جامجم میگوید: بخشی از بانکها خصوصی و نیمهخصوصی هستند و نمیتوان آنها را ملزم به پرداخت کرد، چون آنها از بودجه دولت استفاده نمیکنند.
به گفته وی، این کار نیاز به قانون جدید ندارد، زیرا اگر شورای عالی بانکها تصمیم به پرداخت وام ازدواج بگیرند شعبههای بانکها اینکار را انجام میدهند.
این درحالی است که اکنون بانکها به سپردهگذارها حدود 24 درصد سود میدهند، طبیعی است که چنین بانکهایی اگر بخواهند به جوانان وام ازدواج بدهند نرخ بهره بالایی طلب خواهند کرد که از عهده آنها خارج است.
بنابراین باید به مسئولان هشدار داد چنانچه دغدغه جوانان و پیر شدن جمعیت کشور را دارند، باید از سخنرانی و برگزاری جلسات بینتیجه فاصله گرفته و برای عملی کردن یکی از هزاران راهکاری که تاکنون ارائه شده آستین بالا بزنند؛ زیرا تاکنون باحرف زدن مشکل هیچ جامعه و جوانی حل نشده است.