با فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها درباره هفتمین قربانی آتش سوزی جنگلها
دو روز پیش آتش جنگلهای زاگرس هفتمین قربانی خود را هم گرفت. محمد مهدی حسینی از نیروهای داوطلب هلال احمر و جوانی از شهرستان اردل که در آتش جنگلهای بلوط بلند حاشیه سد کارون۴ به دل طبیعت زده بود، تازهترین قربانی آتشسوزی جنگلهاست و به جز او، از ابتدای خرداد تا کنون پنج نفر دیگر از نیروهای مردمی و یک نفر از تکاوران سپاه پاسداران نیز حین تلاش برای اطفای حریق پهنههای جنگلی گوناگون کشور، جان خود را از دست دادهاند. ما برای پیگیری ماجرا سراغ فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها و مراتع میرویم تا از او جویا شویم چه کسی مسوول جان باختن این جوانان است؟ در این میان، اما علی عباسنژاد معتقد است بیشتر این افراد بر اثر بیاحتیاطی خودشان قربانی آتش جنگلها شدهاند و البته این را میپذیرد که ناکافی بودن آموزشهای یگان متبوع او به جوامع محلی باعث بروز این بیاحتیاطیها شده است.
چرا امسال تعداد قربانیان آتشسوزی جنگلها اینقدر زیاد شده است؟
امسال هم آمار آتشسوزیهایمان بالاتر رفته است، هم بیشتر مردمی که برای کمک به خاموش کردن آتش جنگلها میآیند، عموما آموزش لازم را ندیدهاند و درصد بالایی از این مرگومیرها ناشی از بیاحتیاطی خود عزیزانی است که برای اطفای حریق جنگلها اقدام میکنند. مثال آن هم همین آقای مختاری که ابتدای هفته در شهرستان نورآباد ممسنی کشته شد.
مگر آقای مختاری چطور کشته شد؟
این جوان همراه روستاییان برای خاموش کردن آتش رفته بود، اما آنها هنگام اطفای حریق به مسیری برمیخورند که صعبالعبور بود و اهالی نمیتوانستند از آن عبور کنند، اما آقای مختاری خودش به تنهایی به آنجا میرود، اما در محاصره آتش گیر میافتد و کشته میشود.
خب مگر شما نباید نکات احتیاطی را به نیروهای مردمی آموزش دهید؟
بله، اتفاقا ما همین الان هم این کار را انجام میدهیم. حتی خود سازمان جنگلها و مراتع هم از طریق دفتر ترویج و مشارکتهای مردمی با شیوههای مختلف مقابله با آتشسوزی جنگلها را به مردم محلی آموزش میدهد.
چند وقت است که ارائه این آموزشها آغاز شده و چرا نکات احتیاطی لازم به گوش همین نیروهای داوطلبی که اخیرا کشته شدهاند، نرسیده است؟
خیلی وقت است که همکاران ما در استانها هر سال دورههای آموزشی گوناگونی را برای جوامع محلی برگزار میکنند.
چطور است که هر سال این آموزشها ارائه میشود، اما هنوز افرادی که حتی خودشان عضو سازمانهای مردم نهاد هستند هم دچار بی احتیاطی میشوند؟
به هر حال متاسفانه این مشکل وجود دارد. به نظر شما الان میشود که مثلا از خود آقای مختاری پرسید که چرا بیاحتیاطی کرده است؟
اگر فقط همین یک مورد بود، میشد گفت بیاحتیاطی یک فرد باعث کشته شدن او شده است. اما در همین ۵۰ روز گذشته، هفت نفر هنگام تلاش برای اطفای حریق جنگلها کشته شدهاند.
بله، متاسفانه امسال آمار قربانیان این حوادث به شکل نگرانکنندهای بالا رفته است.
به نظر میرسد علت اصلی این مساله ناکافی بودن آموزشهایی باشد که شما به جوامع محلی ارائه میدهید.
قبول دارم که نه آموزشهای ما کافی است، نه تجهیزات و تعداد نیروهایمان. اما مشکل ایناست که اصلا ما نباید برای خاموش کردن آتش در نقاط صعبالعبور جنگلها نیروی انسانی اعزام کنیم، بلکه باید به اندازه کافی بالگرد در اختیار داشته باشیم تا مردم مجبور نشوند برای خاموش کردن آتش به دل کوه بزنند.
بنابراین میتوان گفت این روزها کمبود تجهیزات لازم برای اطفای حریق جنگلها به نوعی جان داوطلبان را میگیرد؟
من اینطور میگویم که در خیلی از این آتشسوزیها، اگر بالگرد در اختیار داشتیم، مطمئنا آمار کشتهشدگان کمتر میشد.
محمد حسین خودکار