معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست از افزایش قرقهای اختصاصی شکار خبر می دهد
از مرداد سال گذشته که در صدر معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است، بارها در مصاحبههای مختلف اعلام کرده که با شکار مخالف نیست. حمید ظهرابی البته این را هم گفته است که باید سود حاصل از شکار صرف حفاظت از تنوع زیستی شود و به نحوی به جوامع محلی برسد، اما بازهم اتخاذ چنین مواضعی از متولی اصلی حفاظت از حیات وحش کشور سبب اعتراض بسیاری از فعالان محیط زیست شده است.این اعتراضات دلیلی میشود برای این که با ظهرابی تماس بگیریم و از او بخواهیم که توضیح دهد فروش پروانههای شکار در مناطق حفاظتشده و قرقهای اختصاصی در زمان مدیریت او، دقیقا چه کمکی به حیات وحش و جوامع محلی کرده است و راز کسب درآمدهای میلیاردی مدیران قرقهای اختصاصی از عرصههای طبیعی تحت اختیارشان چیست؟ این مصاحبه همچنین بهانهای میشود تا از معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست درباره علت موافقت این سازمان با ایجاد سایت گردشگری در جزیره بکر «آشوراده» نیز سؤال کنیم.
هرچند ظهرابی در پاسخ به بیشتر سؤالات ما از عملکرد مجموعه خود دفاع میکند، اما بازهم ترجیح میدهد که بخشی از پرسشها را بدون جواب بگذارد. او همچنین در حالی که اکنون فقط ۵ قرق اختصاصی در سطح کشور فعال است، از احتمال تعیین ۲۶ محدوده جدید به عنوان قرق اختصاصی در آیندهای نزدیک خبر میی دهد.
قرقهای اختصاصی در همین مراحل اولیه شکلگیری خود با انتقادات بسیاری از سوی فعالان محیط زیست مواجه شدهاند. شما چه پاسخی به این انتقادات میدهید و به نظر شما، فعالیت این قرقها چه نتیجه مثبتی برای حیات وحش و جوامع محلی داشته است؟
در پاسخ به این سؤال برای شما از قرق منصورآباد رفسنجان مثال میزنم. یکی از اتفاقهای خوبی که در این قرق افتاده، مشارکت مردم در حفاظت از حیات وحش در این منطقه است. به این صورت که در قرق منصورآباد، بیش از ۱۸۰ شکارچی که میتوانستند به صورت بالقوه یک عامل تهدید برای حیات وحش منطقه محسوب شوند، امروز نه تنها دیگر دست از شکار در این زیستگاه کشیدهاند، بلکه تشکلی مردمی تاسیس کرده و برای حفظ حیات وحش در کنار یکدیگر تلاش میکنند.
اما مدیران این قرق با نظارت شما تعدادی پروانه شکار هم فروختهاند.
فقط ۹ پروانه، که از این تعداد، ۶ پروانه سهم شکارچیان بومی منطقه بوده و یک پروانه به شکارچی داخلی غیربومی و دو پروانه هم به شکارچیان خارجی واگذار شده است.
از این تعداد پروانه فروخته شده، قرقداران منصورآباد چقدر درآمد کسب کردهاند؟
ببینید، پروانههایی که به شکارچیان بومی داده میشود، قیمت خیلی پایینی دارند و هدف از صدور آن، فقط این است که شکارچی بومی انگیزه کنار گذاشتن شکار غیرمجاز را پیدا کند. اما آنچه که باعث درآمدزایی برای مدیران این قرق شده، پروانههایی است که به دو شکارچی خارجی و یک شکارچی داخلی فروخته شده است. البته در کنار این درآمد، مدیران قرق منصورآباد باید هزینههایی مثل حقوق ۸ قرقبان و یک کارشناس، نگهداری از چند خودرو و موتورسیکلت و خرید بنزین و دیگر تجهیزات را بپردازند و اگر منصفانه حساب کنیم، میبینیم که میزان هزینهها با مقدار درآمد کسبشده تقریبا مساوی است.
با این حال، برخی کارشناسان معتقدند که قرقداران، سالانه چند میلیارد تومان از مدیریت این زیستگاهها به دست میآورند.
این صحبتها، هیاهوی رسانهای برخی افراد است که میخواهند فعالیتی را که میتواند برای آینده حیات وحش کشور موثر باشد، زیر سوال ببرند. در حالی که قرقداران از عرصههایی حفاظت میکنند که سازمان محیط زیست به خاطر کمبود نیرو و امکانات، نمیتواند به نحو مطلوب به آن رسیدگی کند. ضمن این که بر اساس آمارهای ما، تلاشهای مدیران قرقهای اختصاصی باعث افزایش جعمیت حیات وحش در آن عرصهها شده است.
اما بعضی از کارشناسان میگویند چون این قرقها نزدیک مناطق حفاظتشده محیط زیست قرار دارد، قرقداران با ناامن کردن این مناطق برای حیات وحش، حیوانات را به داخل محدوده قرقها فراری میدهند. بنابراین به گفته آن کارشناسان، افزایش جمعیت حیات وحش در قرقهای اختصاصی به خاطر زاد و ولد چارپایان نیست، بلکه ناشی از کوچانده شدن آنهاست.
مگر ماموران ما در مناطق حفاظتشده به کسی اجازه میدهند که وارد این مناطق شوند و آن را برای حیات وحش ناامن کنند. این حرفها به نوعی زیر سوال بردن تلاشهای نیروهای محیطبانی است که در مناطق حفاظتشده خدمت میکنند.
از سویی دیگر، بر اساس آمارهای ما که قبلا آن را در مصاحبههای دیگری بیان کردهام، در همه مناطق حفاظتشده نزیک به قرقهای اختصاصی، جمعیت حیات وحش هم در این مناطق و هم در قرقهای اختصاصی، افزایش پیدا کرده است. بنابراین اصلا این امکان وجود ندارد که حیات وحش از مناطق حفاظتشده به این قرقها کوچ کرده باشد. از این رو، اگر مجموع صحبتها را کنار هم بگذاریم، میبینیم مخالفتها با قرقهای اختصاصی بیشتر بهانهجویی است تا نقدهای منصفانه.
اینطور که به نظر میرسد، شما از عملکرد قرقداران کاملا راضی هستید. بر این اساس آیا برنامهای برای افزایش تعداد قرقهای اختصاصی دارید و گروههای جدیدی در این زمینه از شما درخواست داشتهاند؟
بله، درخواستهای زیادی برای تاسیس قرقهای اختصاصی ارائه شده است و این رویکرد ما در حفاظت، که همزمان منافع حیاتوحش و جوامع محلی را تامین میکند، مورد استقبال قرار گرفته. از طرفی، پس از توافق با مسئولان سازمان جنگلها و مراتع، در سراسر کشور ۲۶ محدوده برای راهاندازی قرقهای جدید در نظر گرفته شده که در صورت تصویب در شورای عالی حفاظت محیط زیست به قرقهای کنونی افزوده خواهند شد.
البته در این زمینه رویکرد ما از صدور مجوز قرق به نام افراد، به ثبت محدوده به عنوان قرق اختصاصی و واگذاری تصدی آن از طریق اطلاعرسانی عمومی برای مدت محدود به متقاضیان تغییر خواهد کرد. در فرآیند جدید، محدودهها ابتدا در شورای عالی حفاظت محیط زیست به ثبت میرسند و سپس با بررسی درخواست متقاضیان، تصدیگری قرق با اولویت جوامع محلی و دارندگان حقوق و سامانههای عرفی چرای دام، برای مدت ۵ سال به آنها ارائه خواهد شد.
خارج از بحث قرقهای اختصاصی، مساله ابهامآمیز دیگری که در حوزه کاری شما وجود دارد، ماجرای ایجاد سایت گردشگری در جزیره «آشوراده» است. در این زمینه اخیرا مدیرکل محیط زیست استان گلستان، گفته است که «مطالعات ارزیابی زیستمحیطی برای سایت پشتیبانی این طرح انجام نشده». با توجه به این صحبت، این نگرانی ایجاد میشود که آیا برای خود این طرح ارزیابیهایی زیستمحیطی انجام شده است؟
ببینید، سایت پشتیبان که آقای مدیرکل گفتهاند، اصلا داخل جزیره نیست. دستاندرکاران این طرح میخواستند اقداماتی مانند ساخت مجموعههای اقامتی بزرگ را در این جزیره انجام دهند که سازمان محیط زیست با توجه به ارزیابیهای زیستمحیطی این اجازه را نداد. به همین دلیل این افراد تصمیم گرفتند که این پروژهها را در بیرون از جزیره و در شهر بندر ترکمن انجام دهند. به همین جهت، ایجاد سایت پشتیبان طرح گردشگری جزیره آشوراده، دیگر از حوزه معاونت محیط طبیعی سازمان محیط زیست خارج شده است.
اما داخل خود جزیره چطور؟ فعالان محیط زیست هنوز این نگرانی را دارند جزیره آشوراده که بخشی از پناهگاه حیات وحش میانکاله محسوب میشود، به تفرجگاهی در معرض آسیب تبدیل شود.
اصلا قرار نیست این اتفاق بیفتد. برای این منظور مطالعات مدیریت منطقه، متکی بر ارزیابی توان اکولوژیک آن انجام شده است. بر اساس این مطالعات، ظرفیت برد حیات وحش جزیره محاسبه شده و بر اساس دستورالعملها، بناست که فقط به تعداد معدودی بازدیدکننده اجازه داده شود که وارد محدوده سایت گردشگری جزیره شوند.
اما درآمد این طرح که سالهاست اصرار بر اجرای آن وجود دارد، به کدام نهاد دولتی یا غیردولتی خواهد رسید؟
متولی اصلی این طرح، سازمان همیاری شهرداریهای استان گلستان است که قرار است با همکاری استانداری آن را اجرا کند. البته این نهادها، بنگاههای اقتصادی نیستند که از انجام این کار دنبال منافع مادی خود باشند، بلکه هدفشان فقط خدمترسانی به مردم است.
محمد حسین خودکار