در روزهایی که کرونا بخش زیادی از مردم جهان را خانهنشین کرده، طبیعت فرصت بینظیری برای نفس کشیدن پیدا کرده است
همهگیری ویروس کرونا که چند هفتهای است مردم زیادی را در سراسر جهان به ناچار خانهنشین کرده، فرصتی به طبیعت داده است تا با فراغت کوتاهمدت از ورود بخشی از آلایندههای زیستمحیطی، نفسی تازه کند. این مساله را میتوان از آمارهای منتشرشده درباره کاهش میزان آلودگی هوا در کشورهایی که کووید-۱۹ مردم آنها را به قرنطینه فرستاده است، دریافت. آمارهایی که این امید را در دل دوستداران طبیعت ایجاد کرده است که با تداوم وضعیت قرنطنیه خانگی جوامع بشری، سرعت گرمایش جهانی میتواند تا حدودی تعدیل شود. البته شکی نیست که با فروکش کردن بحران کرونا و از سر گیری فعالیتهای صنعتی، دوباره روند تخریب طبیعت و آلودگی محیطزیست از سوی انسانها آغاز خواهد شد، اما فرصت ایجادشده برای تنفس طبیعت حاوی درسهایی برای جامعه بشری بخصوص سیاستورزان عرصه جهانی در این زمینه است که با کاهش شتاب تخریب محیطزیست، میتوان به زمین جانی دوباره بخشید.
شیوع کرونا از ووهان چین آغاز شد و طبیعتا نخستین قرنطینه اجباری نیز در این شهر شکل گرفت. قرنطینه این شهر و دیگر شهرهای بزرگ چین البته نتوانست جلوی گسترش این ویروس در سطح جهان را بگیرد، اما باعث تغییرات محسوسی در زمینه بهبود وضع آب و هوا در این سرزمین شد. به گونهای که طبق اعلام ناسا، توقف فعالیتهای صنعتی و کاهش رفتوآمدها در ایام قرنطینه سراسری چین، کاهش ۲۵ درصدی تولید دیاکسید کربن یعنی مهمترین گاز گلخانهای در این کشور را به همراه داشت.
آمارها همچنین از کاهش آلودگی هوا در دیگر کشورهایی که بعد از چین در اثر همهگیری کووید-۱۹ به اعمال وضعیت قرنطینه در برخی از مناطق خود پرداختند، حکایت دارد. به طور مثال، نتایج تحقیق منتشرشده از سوی یک موسسه پژوهشی انگلیسی نشان میدهد میزان نیتروژندیاکسید به عنوان یکی از مهمترین آلایندههای صنعتی هوا در بخشهایی از شمال ایتالیا، از آغاز قرنطینه این مناطق تا امروز حدود ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده است. براساس تحقیقات اولیه پژوهشگران دانشگاه کلمبیا نیز منع رفتوآمدهای غیرضروری در نیویورک، باعث نصف شدن تولید گاز سمی مونواکسید کربن و کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی ورود دیاکسید کربن به آسمان این شهر در هفتههای گذشته شده است.
البته محمد درویش، کارشناس محیطزیست کاهش آلودگی هوا به دلیل توقف فعالیتهای صنعتی بشر در هفتههای گذشته را چندان مثبت ارزیابی نمیکند و در این باره به ما میگوید: نظام حاکم بر جهان به نحوی طراحی شده است که سیاستمداران به بهانه توسعه صنعتی و رشد اقتصادی، به مصرف هرچه بیشتر سوختهای فسیلی و منابع آبی و تخریب کوهها و جنگلها میپردازند. بنابراین طبیعی است که با فروکش کردن بحران کرونا مجددا موج دستکاری بشر در طبیعت آغاز خواهد شد و وضعیت آبوهوا به روال پیشین بازخواهد گشت.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع تاکید دارد که در چنین شرایطی، تنها زمانی میتوان به بهبود شرایط طبیعی در جهان پساکرونا امیدوار بود که نخبگان و اندیشمندان جوامع مختلف بتوانند سبک دیگری از پیشرفت تمدن را تعریف کنند. درویش همچنین امیدوار است صدای تلنگر کرونا در گوش مدیران کشورهای گوناگون به آن اندازه سنگین باشد که در اولویتبندیهای خود در تخصیص بودجهها به طور اساسی بازنگری کنند. او در این باره توضیح میدهد: امروزه در جهان سالانه ۱۲ هزار میلیارد دلار خرج ساخت و تعمیر تسلیحات جنگی میشود و ثروتمندترین نهادها در کشورهای مختلف، دستگاههای نظامی هستند. این در حالی است که در همه دنیا بیبضاعت ترین نهادها، دستگاههای متولی محیطزیست هستند و حاصل این تبعیض بروز انواع بحرانها در زمینههای زیستمحیطی و مسائل بهداشتی است.
زمین دیرتر گرم میشود
این روزها قرنطینه خانگی ساکنان بیشتر کشورهای جهان، توقف بخشی از فعالیتهای صنعتی و کم شدن حجم حملونقل زمینی، دریایی و هوایی در بسیاری از نقاط دنیا را به همراه داشته است. مسالهای که موجب کاهش میزان انتشار گازهای گلخانهای در سطح کره زمین شده است و اقلیمشناسان بسیاری پیشبینی میکنند که اگر محدودیتهای ناشی از همهگیری کرونا بخصوص در کشورهای صنعتی بین سه تا چهار ماه دیگر طول بکشد، شاهد کاهش ملموس سطح آلایندههای موجود در جو زمین و بهبود نسبی روند گرمایش زمین خواهیم بود.
البته حسین میرموسوی، اقلیمشناس در گفتوگو با ما تاکید دارد روند توقف تغییرات اقلیمی در اثر کاهش سطح فعالیتهای صنعتی صرفا در کوتاهمدت رخ خواهد داد و با آغاز به کار مجدد صنایع آلاینده محیطزیست پس از لغو محدودیتهای وضعشده، روند تخریب زیستبوم زمین حتی با سرعتی بیش از گذشته ادامه پیدا میکند.
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان اما این را هم میگوید که اگر سیاستگذاران جهان به تغییرات موقت اوضاع آبوهوایی در کشورهای درگیر با ویروس کرونا به درستی نگاه کنند، درخواهند یافت که تغییر سیاستهای توسعه ناپایدار و تدوین برنامههایی برای کاهش سطح انتشار گازهای گلخانهای میتواند در درازمدت باعث احیای مجدد زیستبوم تخریبشده زمین و توقف تغییرات شدید اقلیمی شود.
او البته چندان به اصلاح سیاستگذاریهای کلان حوزه محیطزیست در کشورهای صنعتی جهان حتی در هنگام فروکش کردن بحران کرونا امیدوار نیست و معتقد است تا زمانی که مسائل زیستمحیطی در سطح دنیا بیشتر به صورت شعاری مطرح میشود، نباید چندان به کاهش سرعت روند گرمایش زمین در جهان پساکرونا دل بست. موضوعی که میرموسوی درباره آن توضیح میدهد: در سالهای گذشته کمتر شاهد آن بودهایم که برنامهای عملی از سوی کشورهای مختلف جهان برای مقابله با تغییرات اقلیمی اجرا شود. در این زمینه، حتی دولتهایی که مساله گرمایش جهانی را میپذیرند، عموما از این موضوع به عنوان ابزار سیاسی استفاده میکنند و توجه لازم را به بحرانهای زیستمحیطی ندارند.
دست کشیدن از تفکیک زبالهها
خانهنشینی اجباری مردم در کشورهای مختلف همچون ایران، علاوه بر مزایای زیستمحیطی همچون کاهش فعالیتهای صنعتی، معایبی را نیز برای طبیعت به همراه داشته است. از جمله این معایب میتوان به افزایش تولید پسماندهای بیمارستانی و خانگی که در میان آن اقلامی نظیر دستکش پلاستیکی، ماسک و دستمال کاغذی بسیار بیشتر از گذشته یافت میشود، اشاره کرد. حال از آنجا که در روزهای کرونایی بخش زیادی از این پسماندها میتوانند ناقل ویروس کووید-۱۹ باشند، متصدیان جمعآوری زبالهها در برخی شهرها از جمله کلانشهرهای کشورمان، چند هفتهای است که از تفکیک زبالههای تر و خشک دست کشیدهاند و زبالهها را پس از ضدعفونی، به صورت یکجا دفن میکنند. موضوعی که با توجه به وجود حجم بالای پسماندهای قابل بازیافت و مواد پلاستیکی میتواند صدمات زیادی را به طبیعت وارد کند.
درویش البته در این زمینه توضیح میدهد که در شرایط کنونی مدیران برخی شهرهای مدرن جهان، از شهروندان خود خواستهاند که همه پسماندهای بهداشتی از جمله ماسک، دستکش و دستمال مصرفی خود را در کیسههای نایلونی جداگانهای قرار دهند تا متصدیان جمعآوری پسماند بتوانند زبالههای عفونی را شناسایی کنند و روند تفکیک سایر زبالهها در این شرایط متوقف نشود.
موضوع تفکیک زباله از مبدا البته مسالهای است که همواره در کشورمان با چالشهای زیادی مواجه بوده است و بخش عمدهای از شهروندان ما هنوز هم این مساله را جدی نمیگیرند. موضوعی که عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع آن را ناشی از ضعف آموزشهای شهروندی در این زمینه میداند و درباره آن میگوید: شهرداریها و رسانههای ما تا کنون در زمینه ارائه آموزشهای لازم به مردم درباره تفکیک زبالهها، چه در شرایط عادی و چه در شرایط کرونایی، بسیار اهمال کردهاند. در این وضعیت، متصدیان حوزه پسماند نیز در روزهای کرونایی سادهترین کار یعنی دفن زباله بدون جداسازی را برگزیدهاند.
این کارشناس محیطزیست البته این را هم میگوید با وجود افزایش تولید زبالههای بیمارستانی و خانگی در هفتههای گذشته در سطح جهان، تولید زبالههای صنعتی، اداری و رستورانی به دلیل توقف فعالیت این مراکز به شدت کاهش پیدا کرده است. او همچنین توضیح میدهد که با کاهش حملونقل داخلی و خارجی در کشورهای مختلف، تولید انواع پسماند بخصوص ظروف پلاستیکی در هواپیماها، قطارها و اتوبوسهای بین شهری در چند هفته اخیر به شدت کمتر شده است. به گفته درویش، براساس آمارهای جهانی این اتفاقات در مجموع باعث کاهش تولید روزانه ۱۴ میلون تن ظروف پلاستیکی در سراسر جهان شده است. یعنی با وجود این که مصرف ماسک، کیسه نایلونی، دستکش پلاستیکی و دستمال کاغذی در روزهای همهگیری ویروس کرونا بیشتر شده است، اما روی هم رفته کاهش شدید فعالیتهای صنعتی و حملونقل باعث شده است که میزان تولید پسماندهای کاغذی و پلاستیکی در سطح جهان در روزهای کرونایی کمتر شود.
در انتظار ویروسهای مرگبارتر
گمانهزنی درباره رابطه میان تغییرات اقلیمی و شیوع بیماریهای همهگیر از جمله ویروس کرونا میان اقلیمشناسان کشورهای مختلف بسیار است. اما آنطور که میرموسوی میگوید هنوز تحقیقات جهانی ارتباط مستقیم میان موضوع افزایش دمای زمین با همهگیری کرونا را اثبات نکرده است. البته او تاکید دارد که براساس برخی پژوهشهای بینالمللی، نوسانات دمایی ناشی از تغییرات اقلیمی میتواند اثراتی را بر فعال شدن باکتریها یا ویروسها بگذارد و بنابراین نمیتوان گسترش فعالیت بیماریهای ویروسی را با موضوع نوسانات آبوهوایی بیارتباط دانست.
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان همچنین معتقد است چون تغییرات اقلیمی مسائلی مثل امنیت غذایی مردم جهان و دسترسی آنها به آب سالم را تهدید میکند، بنابراین گرم شدن هوا میتواند به طور مستقیم در کاهش سطح بهداشت فردی انسانها تاثیر بگذارد. میرموسوی در این باره توضیح میدهد که در سالهای آینده بخصوص با افزایش جمعیت جهان، تغییرات اقلیمی میتواند باعث رژیم غذایی بخشی از مردم جهان شود و افراد بیشتری را به سمت تغذیه نامتعارف سوق دهد. مسالهای که به گفته این اقلیمشناس، در همهگیری ویروس کرونا نیز مشاهده شد و در صورت تداوم تغییرات اقلیمی در سالهای آینده میتوانیم شاهد اثرات بیشتر این نوسانات روی همهگیری بیماریهای جدید باشیم.
از سوی دیگر، درویش معتقد است که حتی اگر گرمایش جهانی به طور مستقیم باعث همهگیری ویروس کرونا نشده باشد، اما در سالهای آینده باید منتظر بیماریهای خطرناکتری باشیم که شیوع آن نتیجه مستقیم تغییرات اقلیمی است. او در این زمینه به آب شدن بخشی از یخهای قطبی ایسلند در اثر افزایش درجه حرارت زمین اشاره میکند و میگوید: امروزه در زیر این لایههای یخ آبشده، گروهی از ویروسها کشف شده است که میتواند به شدت خطرناک باشد. این ویروسها که اکنون در حال ورود به آب اقیانوسهاست، اگر دچار جهش شود و مانند کرونا از طریق یک حلقه واسط حیوانی وارد زندگی انسانها شود، میتواند خطرات به مراتب جدیتری را از کرونا ایجاد کند.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع همچنین توضیح میدهد که در سالهای اخیر ویروسهای خطرناک مشابهی در زیر لایههای کوههای یخی جابهجا شده قطب جنوب کشف شده است. این در حالی است که اکنون نیروهای دولتی امارات متحده عربی مشغول هدایت یک قطعه یخی بزرگ از قطب جنوب به طرف سواحل خود برای تامین آب شرب مورد نیاز این کشور هستند. اتفاقی که این کارشناس محیطزیست آن را به عنوان یک دستکاری بزرگ در طبیعت توصیف میکند و میگوید: در شرایطی که کرونا این پیام را به ما میدهد که باید به قوانین طبیعت احترام بگذاریم و از تخریب محیطزیست دست بکشیم، هنوز هم برخی سیاستمداران جهان بیتوجه به عواقب بهداشتی و زیستمحیطی این تخریبها، از آن دست نمیکشند.
اتفاقاتی از این دست نشان میدهد که حتی با وجود بروز بحران کرونا در سطح جهان نمیتوان در آینده نزدیک به اصلاح نظام سیاستگذاری جهانی برای جلوگیری از دستکاریهای انسانی در طبیعت امیدوار بود. زیرا هنوز بسیاری از حاکمان جهان به توسعه از طریق کاهش مصرف انرژی، سوختهای فسیلی و منابع آبی باور ندارند و بخش زیادی از مردم دنیا نیز نمیدانند که چطور میتوان با وارد کردن آسیب کمتر به محیطزیست، روند عادی زندگی خود را سپری کرد.
از این رو، درویش معتقد است که نباید در کوتاهمدت انتظار اتفاقات محسوس برای جلوگیری از روند تخریب طبیعت در جوامع مختلف را داشت. او البته امیدوار است که در بلندمدت شاهد رخدادهای مثبتی در این زمینه باشیم و در این باره توضیح میدهد: اگر بحران کرونا پس از فروکش کردن خیلی سریع به فراموشی سپرده نشود، بدون شک میتوان انتظار داشت که در درازمدت روند برنامهریزیهای جهانی به نفع محیطزیست تغییر کند. من به این اتفاق خوشبین هستم، زیرا معتقدم جهان به دو مقطع قبل و بعد از کرونا تقسیم می شود و ما اکنون در یک نقطه عطف تاریخی قرار گرفتهایم، زیرا در طول ده هزار سالی که از اختراع کشاورزی میگذرد، هرگز بشریت با چنین تهدید همه گیری مواجه نبوده است. زیرا اکنون تقریبا همه ۵/۱۳ میلیارد هکتار سطح خشکیهای زمین درگیر این بحران شدهاند. بحرانی که به ما ثابت کرد بشریت با وجود داشتن ادعای پیشرفت در فناوری، هنوز هم در برابر یک موجود میکروسکوپی بیدفاع و آسیبپذیر است.
آزادیهای حیات وحش
قرنطینه خانگی مردم بیشتر کشورهای جهان باعث شده است که حضور روزمره انسانها در بسیاری از نقاط دنیا کاهش یابد. حال در این شرایط، بخش زیادی از حیات وحش از این کاهش حضور بشر در نقاط مختلف به نحو احسن استفاده کرده و به راحتی و بدون ترس از انسانها به زیستگاههای طبیعی خود بازگشتهاند. در این زمینه، در هفتههای گذشته تصاویر متعددی از رفتوآمد آزادانه حیوانات در مسیرهای مجاور محلهای سکونت انسانها در سطح جهان منتشر شده است که از جمله آن میتوان به جولان گرازها در جادههای گلستان، حضور آهوها در خیابانهای کیش، وارد شدن وحوش به شهر خلخال در ایران و بازی دلفینها و قوها در کانالهای آب مجاور شهر ونیز و شنای نهنگها در سواحل ونکوور اشاره کرد.
همچنین خانهنشینی اجباری مردم که توقف بخشی از فعالیتهای صنعتی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای را به همراه داشته است، امیدها را برای نجات بخش زیادی از گونههای در معرض خطر انقراض در دل طبیعتدوستان زنده کرده است. زیرا همه ساله بیش از ۷۰۰ گونه جانوری و گیاهی به دلیل تبعات ناشی از تغییرات اقلیمی از بین میروند و کارشناسان حیات وحش پیشبینی میکنند که در صورت تداوم روند تعطیلی فعالیتهای انسانی در ماههای آینده حداقل ۵۰۰ گونه از این جانداران از خطر انقراض رهایی یابند.
از سویی دیگر، کم شدن حجم سفرهای بین شهری در کشورهایی مثل ایران که جادههای آن آکنده از تصادفات رانندگی است، باعث کاهش شدید میزان تلف شدن حیوانات در اثر برخورد با خودروهای انسانها شده است. به گونهای که براساس تخمین اولیه کارشناسان، به نظر میرسد که فقط در ایام نوروز امسال کشته شدن حیوانات در تصادفات جادهای حداقل ۹۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش پیدا کرده باشد.
محمدحسین خودکار